Som­mar­hop­kok

Det bör­jar nu vara säsong för egna mat­pro­duk­ter i mat­lag­ning­en. Verk­li­gen när­pro­du­ce­rat kan man säga. Den senas­te vec­kan har vi ätit näs­tan enbart egna pro­duk­ter bort­sett mat­ol­jor, mjölk­pro­duk­ter och dylikt. Det kan ock­så näm­nas att vi är lak­to-ovo-vege­ta­ri­a­ner. Egen sal­lad har vi ätit sedan bör­jan av maj, squashen har änt­li­gen bör­jat ge skörd och toma­ter­na bör­jar mog­na. Vi har en tidig ute-tomatsort (bl.a. Bloody But­cher) som mog­nat före växt­husto­ma­ter­na. Vi har fle­ra oli­ka pota­tis­sor­ter, men för tidigt bruk använ­der vi mest Timo. Moröt­ter och röd­be­tor har växt bra, så ock­så basi­li­ka, broc­co­li och frilandsgurka.
Men till saken, dagens rätt, “som­mar­hop­kok” av det som vi har att tillgå.

Squash- och tomattallrik

Det­ta behövs:
1 eller 2 små squashfruk­ter ( 4 — 7 cm i genom­snitt — skör­da ofta!)
4–5 tomater
1 lök (gul eller röd)
basi­li­ka (mäng­den efter egen smak, jag har använt Genovese)

mat­ol­ja
cur­ry (efter egen smak)

ruco­la (efter egen smak)

Gör så här:
Fräs den fin­hac­ka­de löken i oljan och cur­ryn i en stek­pan­na. Skär tomat och squash i små bitar och lägg i stek­pan­nan. Rör om väl. Täck med lock om möj­ligt för att beva­ra fuk­ten så att det blir en fin sås! Låt putt­ra ca. 15 min. Fin­för­de­la basi­li­kan och rör om. Låt putt­ra 5 min till. Klipp ruco­la över rätten.

Ser­ve­ra med nypo­ta­tis och Capre­se-sal­lad (se nedan) och njut.

Capre­se-sal­lad
2–4 sto­ra tomater
mozzarella
havssalt
svartpeppar
basilika
olivolja

Ski­va toma­ter­na och kryd­da med havs­salt. Ski­va moz­za­rel­la-osten och var­va tomat, moz­za­rel­la och basi­li­ka. Ring­la oliv­ol­jan över och kryd­da med svartpeppar.

Dela med dig…

2 reaktioner på ”Som­mar­hop­kok”

  1. Des­sa som­mar­rät­ter känns lockande. 

    Vi hade tre hjor­tar idag på mid­dag­ti­den i träd­går­den — rör­de sig lugnt — kom från grönsk­s­lan­dets håll och små­ning­om fort­sat­te färden. 

    Vi män­ni­skor har nju­tit av blad­kål, oli­ka sal­la­der, squash och förs­ta toma­ter och ägg­plan­ta från växt­hu­set. Fisk­sop­pan fick som­mar­stäm­ning senas­te gång av nya skör­dens pota­tis, morot, lök, ärter och blad­kål och själv klart ock­så vit­lök (från buti­ken). Det blev sommarfisksoppa.

  2. Jag nju­ter ock­så av som­ma­rens alla möj­lig­he­ter att i det oänd­li­ga vari­e­ra mål­ti­der­na. Och det går så enkelt att göra jät­te­go­da maträt­ter av det som råkar fin­nas hem­ma, typ “man tager vad man haver”. Det blir en mas­sa sal­la­der för­stås, men ock­så var­ma rät­ter, för det mesta tilla­ga­de i wok­pan­nan. Ock­så i mat­bu­ti­ken är det svårt att mot­stå allt det fina och frä­scha grö­na utbu­det av lokalt odla­de varor. Så njut av som­mar­ma­ten nu, och glöm inte hel­ler de själ­vod­la­de eller inhemskt pro­du­ce­ra­de rot­sa­ker­na och åpple­na när det blir höst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.