Det börjar nu vara säsong för egna matprodukter i matlagningen. Verkligen närproducerat kan man säga. Den senaste veckan har vi ätit nästan enbart egna produkter bortsett matoljor, mjölkprodukter och dylikt. Det kan också nämnas att vi är lakto-ovo-vegetarianer. Egen sallad har vi ätit sedan början av maj, squashen har äntligen börjat ge skörd och tomaterna börjar mogna. Vi har en tidig ute-tomatsort (bl.a. Bloody Butcher) som mognat före växthustomaterna. Vi har flera olika potatissorter, men för tidigt bruk använder vi mest Timo. Morötter och rödbetor har växt bra, så också basilika, broccoli och frilandsgurka.
Men till saken, dagens rätt, “sommarhopkok” av det som vi har att tillgå.
Squash- och tomattallrik
Detta behövs:
1 eller 2 små squashfrukter ( 4 — 7 cm i genomsnitt — skörda ofta!)
4–5 tomater
1 lök (gul eller röd)
basilika (mängden efter egen smak, jag har använt Genovese)
matolja
curry (efter egen smak)
rucola (efter egen smak)
Gör så här:
Fräs den finhackade löken i oljan och curryn i en stekpanna. Skär tomat och squash i små bitar och lägg i stekpannan. Rör om väl. Täck med lock om möjligt för att bevara fukten så att det blir en fin sås! Låt puttra ca. 15 min. Finfördela basilikan och rör om. Låt puttra 5 min till. Klipp rucola över rätten.
Servera med nypotatis och Caprese-sallad (se nedan) och njut.
Caprese-sallad
2–4 stora tomater
mozzarella
havssalt
svartpeppar
basilika
olivolja
Skiva tomaterna och krydda med havssalt. Skiva mozzarella-osten och varva tomat, mozzarella och basilika. Ringla olivoljan över och krydda med svartpeppar.
Dessa sommarrätter känns lockande.
Vi hade tre hjortar idag på middagtiden i trädgården — rörde sig lugnt — kom från grönskslandets håll och småningom fortsatte färden.
Vi människor har njutit av bladkål, olika sallader, squash och första tomater och äggplanta från växthuset. Fisksoppan fick sommarstämning senaste gång av nya skördens potatis, morot, lök, ärter och bladkål och själv klart också vitlök (från butiken). Det blev sommarfisksoppa.
Jag njuter också av sommarens alla möjligheter att i det oändliga variera måltiderna. Och det går så enkelt att göra jättegoda maträtter av det som råkar finnas hemma, typ “man tager vad man haver”. Det blir en massa sallader förstås, men också varma rätter, för det mesta tillagade i wokpannan. Också i matbutiken är det svårt att motstå allt det fina och fräscha gröna utbudet av lokalt odlade varor. Så njut av sommarmaten nu, och glöm inte heller de självodlade eller inhemskt producerade rotsakerna och åpplena när det blir höst!