Texten som är skriven av Sanne Wikström har publicerats iTrädgårdsnytt nr 10/2014.
Beskär ordentligt, ta in dem innan det blir för kallt på hösten och vattna inte ihjäl dem. Och kom ihåg dem i tid på våren.
Så enkelt låter det när ett proffs berättar hur man får pelargoner, fuchsior och andra köldkänsliga växter att övervintra och blomma igen nästa år.
När man i slutet av säsongen ser sina fina blommor i full prakt väcks hoppet om att försöka få dem att övervintra. Många sommarblommor kan övervintra under rätta förhållanden. Men det är inte alla som har det hemma.
Även om man vill njuta av blommorna så länge som möjligt på hösten, så gäller det att vara ute i tid för att växten ska ha de bästa förutsättningarna att klara vintern. Vissa blommor, som till exempel pelargoner klarar lite frost på hösten, man kan skydda dem med fiberduk eller något annat material under kalla några nätter.
Innan de kalla höstregnen sätter in är det dags att ta undan de blommor man vill att ska övervintra säger företagare Anne-Charlotte Castell på Hagalandet i Ingå.
- Regnen kyler ner växten och om den står i våt kruka mår den inte bra. Om det finns mycket blommor och blad börjar det mögla. Alla växter som ska övervintra ska beskäras ordentligt, men så att det ändå finns lite grönt kvar.
Om man ska övervintra blommor i kruka hemma gäller det att hitta ett rum där det är tillräckligt svalt, men ändå ljust. I synnerhet på våren är ljuset viktigt för att växten ska komma i gång. Förr fanns svala verandor och vindsrum i husen, men i dag när verandan ofta är isolerad och vinden varm året om passar de dåligt för växterna. Det är viktigt att rummet håller plusgrader, kring 2–4 grader är lämpligt för till exempel pelargoner.
Sen är den svåra frågan hur mycket man ska vattna. Det går inte att ge någon exakt regel, men ju varmare plats desto mer vatten behöver växten under vintern. Jorden ska kännas torr, men krukan får inte bli uttorkad.
Övervintra i växthus
Om man inte har lämpliga utrymmen för övervintring själv erbjuder en del företag i branschen övervintringstjänster. På Hagalandet i Ingå har man länge tagit emot växter för övervintring, först från vänner och stamkunder, men intresset har ökat bland kunder de senaste fem åren säger Ann-Charlotte Castell.
- Förutom stora sommarblommor har vi bland annat olivträd och uppstammade örter på övervintring. Vanliga små pelargoner tycker jag inte att lönar det sig inte att övervintra, de växer sig stora redan på en sommar. Men om man har specialpelargoner som till exempel Mårbackor som blir bara bättre med åren lönar det sig absolut.
I växthuset är förhållanden för övervintring bättre än vad de flesta har hemma. En av de stora fördelarna är att växterna kommer i gång tidigt på våren under rätta förhållanden och därför hinner man njuta av dem hela sommaren igenom igen. När kunder hämtar sina övervintrade växter från Hagalandet i maj står de redan i full blom. Det är svårt att åstadkomma i hemmaförhållanden.
- Men det lönar sig att ta fram övervintrade pelargoner i tid också hemma. När fåglarna börjar sjunga är det dags, enligt ett gammalt talesätt säger Anne-Charlotte Castell.
På våren är det viktigt att beskära växterna igen och fylla på jord i krukorna, eller byta till större krukor om det behövs.
Dahlior och andra knölar
Ståliga dahlior blir bara vackrare med åren. Vill man ha en exakt likadan dahliarabatt nästa år är det ett bra knep att fotografera blommorna när de blommar som bäst. Sen märker man de övervintrande knölarna med rätt bild, för på våren är alla knölar grå och vill det sig illa kan rabatten kan bli helt annorlunda nästa sommar.
Dahliaknölarna klarar någon frostnatt, men bör grävas upp innan det blir kallt i marken. Helst ska man försöka få upp knölen så oskadad som möjligt. Grep är bättre än spade för då skadas roten inte lika lätt. Skaka jorden från knölen och skär av stjälken en dryg decimeter från knölen. Låt knölen torka på en torr och luftig plats ett par-tre dagar. Skär bort gamla fjolårsknölar eftersom de kan ha röta som sprider sig till resten av knölarna. Skär också bort alla tunna sugrötter, de bidrar till uttorkning eller att knölen ruttnar. Lägg knölarna i lådor eller påsar tillsammans med lite spån eller torv.
Sen ska knölarna förvaras svalt och mörkt, 4–6 grader. Fuktigheten är viktig, men knepig att bestämma. Är det för torrt kan man duscha knölarna med en sprutflaska några gånger under vintern, Är det för fuktigt finns det risk att knölarna möglar. Då ska man skära bort de angripna delarna och låta knölarna ligga luftigt tills de är torra igen.
Känsliga lökar
Gladiolus och andra köldkänsliga lökar som doftliljor och kannor övervintrar bäst i liknande förhållanden som dahlian. Gräv upp lökarna när blommorna blommat ut, senast innan frosten kommer. Lägg växten att torka några dagar. Skär sen av den torra växten när löken. Lägg lökarna i påsar eller lådor och förvara mörkt och svalt.