Magnolia kan vara lite knepig på våra breddgrader, men ändå drömmer mången trädgårdsälskare om det sagolika lilla trädet med doftande blommor. Blomningen sker tidigt på våren, innan löven spruckit ut.
Här återges lite fakta, som ingått i en artikel i Trädgårdsnytt, som skrevs av Sanne Wikström. Det är också hon som tagit bilden av de sprickfärdiga blomknopparna.
Japansk magnolia, Magnolia kobus. Hemma i Japan kan den här arten bli upp till 25 meter hög, men i våra förhållanden blir den oftast kring 3–6 meter. Den blommar på bar kvist i mitten av maj, med stora, vita, doftande blommor. Den anses vara bland de mest tåliga magnoliaarterna.
En av finlands äldsta och största magnolior är en japansk magnolia som finns i Mustila i Elimäki. Där har den blommat i åtminstone 50 år och det visar att det går att njuta av trädmagnolior också här.
Buskmagnolia, Magnolia sieboldii. Till skillnad från den japanska magnolian blommar buskmagnolian först på sommaren, vanligen efter midsommar. Buskmagnolian trivs i lundartade skogar och förutsättningarna att få den att trivas i södra Finland är goda om man väljer en någorlunda skyddad plats. Det gäller både vindar och frost. Buskmagnolian är mer krävande när det gäller växtplats och underlag än den japanska magnolian.
En buskmagnolia blir cirka 2–4 meter hög och kan blomma igen på hösten om växtplatsen är lämplig.
Hybridmagnolia, Magnolia x loebneri. Hybridmagnolia är en hybrid i släktet magnoliasläktet och i familjen magnoliaväxter mellan japansk magnolia och stjärnmagnolia. Den framställdes i Tyskland strax för första världskriget och började säljas på 20-talet.
Stjärnmagnolia, Magnolia stellata. Har sämre vinterhärdighet än de tidigare nämnda, men övervintrar i alla fall i de sydligaste delarna av landet. Passar också för odling i kruka.
Blir 2–3 meter hög, blommar med stora vita stjärnliknande blommor i mitten av maj. Blommar redan efter några år.